Gin aus Tirol

Macho Destillerie, Nauders, Tirol, Österreich

London Dry Gin

2020-05-07


London Dry Gin je zagotovo najbolj znana in najbolj priljubljena sorta gina. Tudi če že ime pove, londonski Dry Gin ni narejen v Londonu, ampak ima tam le svoj izvor. V primerjavi z vsemi drugimi sortami dina je londonski suhi gin tudi sorta z najstrožjimi zahtevami glede pridelave.

Največja razlika pri suhem ginu je zahteva glede čistosti, ki jo tu predpisuje zakon, tako da se gin lahko imenuje London Dry. Med destilacijo ne smejo biti dodani umetni okusi. Poleg tega ima londonski Dry Gin skoraj vedno izrazito brinovo noto.

Poleg tega mora imeti uporabljeni etilni alkohol kmetijskega porekla in vsebnost čistega alkohola vsaj 95%. Druga razlika do suhega gina je aroma gina. Z londonskim suhim džemom lahko botanike dodate le na začetku destilacije, medtem ko jih lahko kadarkoli dodate s suhim džinom.

Profil okusa londonskega suhega gina

Primeri londonskega suhega gina: Tanqueray, Bombay Sapphire & Elephant Gin

Tako kot pri suhem ginuju tudi brina igra ključno vlogo pri londonskem suhem ginu. Londonski Dry Gin dobi svoj značaj z dodatkom botaničnih izdelkov, ki segajo od sadnih citrusov do začinjenih zelišč. Tu ima vsak proizvajalec svoj recept, zato je težko opredeliti klasičen okus.

Če pogledate klasike, kot so bombajski safir, tanqueray ali gordonov džin, so vonji v glavnem botaniki, kot so citrusi, korenina angelike, koriander ali kocka.

Številni mlajši gin se vedno bolj zanašajo na eksotične botanike, kot so slonov džin, ki je bil aromatiziran z jabolkom, afriškim pelinom, sadjem baobab, buchu listjem, levjem repom, lubjem kasije, hudičevim krempljem in jagodičja paprika. Drug dober primer so londonski suhi gin s 5 celin, ki med drugim temeljijo na avstralskem evkaliptusu, ameriškem mateju in avstralskem kaktusu.

Izdelava londonskega suhega gina

Za proizvodnjo londonskega suhega gina veljajo stroge smernice. Samo tisti, ki jih srečajo, lahko imenujejo svoj džin "London Dry Gin":

Večkratna destilacija etilnega alkohola, kot je to primer s suhim ali destiliranim ginom.
Uporaba etilnega alkohola kmetijskega izvora
Končni gin mora imeti vsebnost alkohola najmanj 37,5% alkohola
Botaniki so bili dodani šele na začetku destilacije
Brez umetnih dodatkov in sladkorja

Okus džina se lahko izvaja na različne načine in je odvisno od želja proizvajalca. Ali maceracija, perkulacija ali prebava ni pomembna za označitev kot London Dry Gin.