Gin aus Tirol

Macho Destillerie, Nauders, Tirol, Österreich

London Dry Gin

2020-05-05


London Dry Gin är utan tvekan den mest kända och mest populära sortens gin. Även om namnet antyder är London Dry Gin inte tillverkad i London utan har bara sitt ursprung där. Jämfört med alla andra ginvarianter är London Dry Gin också den sort som har de striktaste kraven vad gäller produktion.

Den största skillnaden till torr gin är renhetskravet, som föreskrivs i lag här, så att en gin kan kallas London Dry. Inga konstgjorda smaker får tillsättas under destillationen. Dessutom har London Dry Gin nästan alltid en mycket distinkt enbärsnot.

Dessutom måste den använda etylalkoholen ha ett jordbruksursprung och en ren alkoholhalt på minst 95%. En annan skillnad till torr gin är smaksättningen av gin. Med en London Dry Gin får botanikalen bara läggas till som samlas in vid början av destillationsprocessen, medan de kan läggas till med en Dry Gin när som helst.

Smakprofil av en London Dry Gin

Exempel på London Dry Gin: Tanqueray, Bombay Sapphire & Elephant Gin

Liksom med torr gin spelar enbär också en nyckelroll i torr gin i London. London Dry Gin får sin karaktär från tillägget av botaniska produkter, som kan variera från fruktiga citrusfrukter till kryddig örter. Varje tillverkare har sitt eget recept här, varför det är svårt att definiera en klassisk smak.

Om du tittar på klassiker som Bombay Sapphire, Tanqueray eller Gordons Gin, är det främst botaniska produkter som citrus, angelica root, koriander eller kubberpeppar som bestämmer aromen.

Många av de yngre kärlen litar alltmer på exotiska botaniska produkter som Elephant Gin, som har smaksatts med äpple, afrikansk malör, baobabfrukt, buchublad, lejonsvans, kassibark, djävelsklo och kryddbär. Ett annat bra exempel är de fem kontinenterna London Dry Gin, som baseras på bland annat australiensisk eukalyptus, amerikansk kompis och australisk kaktus.

Produktion av London Dry Gin

Produktionen av London Dry Gin omfattas av strikta riktlinjer. Endast de som möter dessa kan kalla sin gin en "London Dry Gin":

Multipel destillation av etylalkoholen, som är fallet med torr eller destillerad gin.
Användning av etylalkohol av jordbruksursprung
Den färdiga gin måste ha en alkoholhalt på minst 37,5% alkoholvolym
Botaniska produkter lades bara till i början av destillationen
Inga konstgjorda tillsatser och socker

Smaksättningen av gin kan göras på olika sätt och är enligt tillverkarens preferenser. Oavsett om maceration, perculation eller matsmältning är inte viktigt för beteckningen som London Dry Gin.