Gin aus Tirol

Macho Destillerie, Nauders, Tirol, Österreich

London Dry Gin

2020-04-28


De London Dry Gin is misschien wel de bekendste en meest populaire soort gin. Zelfs als de naam doet vermoeden, wordt de London Dry Gin niet in Londen gemaakt, maar heeft daar alleen zijn oorsprong. Vergeleken met alle andere ginsoorten is de London Dry Gin ook het ras met de strengste productievereisten.

Het grootste verschil met de dry gin is de zuiverheidseis, die hier wettelijk is voorgeschreven, zodat een gin London Dry genoemd kan worden. Tijdens de destillatie mogen geen kunstmatige smaakstoffen worden toegevoegd. Daarnaast heeft de London Dry Gin bijna altijd een zeer kenmerkende jeneverbessennoot.

Bovendien moet de gebruikte ethylalcohol van agrarische oorsprong zijn en een zuiver alcoholgehalte van ten minste 95% hebben. Een ander verschil met de dry gin is de smaak van de gin. Bij een London Dry Gin mogen de plantaardige ingrediënten pas verzameld aan het begin van het distillatieproces worden toegevoegd, terwijl ze op elk moment kunnen worden toegevoegd aan een Dry Gin.

Smaakprofiel van een London Dry Gin

Voorbeelden van London Dry Gin: Tanqueray, Bombay Sapphire & Elephant Gin

Net als bij dry gin speelt jeneverbes ook een sleutelrol in London dry gin. De London Dry Gin dankt zijn karakter aan de toevoeging van plantaardige ingrediënten, die kunnen variëren van fruitige citrusvruchten tot pittige kruiden. Elke fabrikant heeft hier zijn eigen recept, daarom is het moeilijk om een ​​klassieke smaak te definiëren.

Als je kijkt naar klassiekers als Bombay Sapphire, Tanqueray of Gordon's Gin, zijn het vooral botanicals zoals citrus, engelwortel, koriander of cubebpeper die het aroma bepalen.

Veel van de jongere gins vertrouwen steeds meer op exotische botanicals zoals de Elephant Gin, die is op smaak gebracht met appel, Afrikaanse alsem, baobabfruit, buchubladeren, leeuwenstaart, cassiabast, duivelsklauw en pimentbes. Een ander goed voorbeeld zijn de London Dry Gin uit 5 continenten, die is gebaseerd op onder andere Australische eucalyptus, Amerikaanse maat en Australische cactus.

Productie van London Dry Gin

De productie van London Dry Gin is onderworpen aan strikte richtlijnen. Alleen degenen die hieraan voldoen, kunnen hun gin een "London Dry Gin" noemen:

Meervoudige destillatie van de ethylalcohol, zoals het geval is bij droge of gedistilleerde gin.
Gebruik van ethylalcohol uit landbouwproducten
De afgewerkte gin moet een alcoholpercentage hebben van minimaal 37,5% alcoholvolume
Botanicals zijn pas aan het begin van de distillatie toegevoegd
Geen kunstmatige toevoegingen en suiker

Het op smaak brengen van de gin kan op verschillende manieren worden gedaan en is afhankelijk van de voorkeuren van de fabrikant. Of maceratie, perculatie of vertering niet belangrijk is voor de aanduiding als London Dry Gin.