Gin aus Tirol

Macho Destillerie, Nauders, Tirol, Österreich

London Dry Gin

2020-04-15


Londonski suhi džin zasigurno je najpoznatija i najpopularnija sorta džina. Čak i ako ime sugerira, londonski Dry Gin nije napravljen u Londonu, već tamo samo ima svoje porijeklo. U usporedbi sa svim drugim sortama dina, londonski Dry Gin je i sorta s najstrožim zahtjevima u pogledu proizvodnje.

Najveća razlika na suhom džinu je zahtjev za čistoćom, koji je ovdje propisan zakonom, tako da se džin može nazvati London Dry. Ne mogu se dodavati umjetni okusi tokom destilacije. Uz to, londonski Dry Gin gotovo uvijek ima vrlo prepoznatljivu notu smreke.

Pored toga, korišteni etilni alkohol mora imati poljoprivredno podrijetlo i sadržaj čistog alkohola od najmanje 95%. Još jedna od razlika kod suvog džina je aroma džina. Sa londonskim suvim džinom, botanički se proizvodi mogu dodati samo sakupljeni na početku postupka destilacije, dok se oni mogu dodati sa Suvim džinomom u bilo kojem trenutku.

Profil okusa londonskog Dry Gin-a

Primjeri londonskog suhog džina: Tanqueray, Bombay Sapphire & Elephant Gin

Kao i kod suhog džina, borovica također igra ključnu ulogu u londonskom suhom džinu. Londonski suhi džin dobija svoj karakter dodatkom botanike koja može varirati od voćnog agruma do začinjenog bilja. Ovdje svaki proizvođač ima svoj recept, pa je zato teško definirati klasičan ukus.

Ako pogledate klasike kao što su bombajski safir, tanqueray ili Gordonov džin, arome određuju uglavnom botanički proizvodi poput agruma, korijena angelike, korijandera ili koprive.

Mnogi mlađi džinsi sve se više oslanjaju na egzotične botanike poput slona džina koji je aromatiziran jabukom, afričkim pelinom, plodom baobabe, buchu lipom, lavovim repom, kore Kasije, đavolom kandžom i bobicama paprike. Još jedan dobar primjer su londonski suhi džin na 5 kontinenata, koji je, između ostalih, zasnovan na australijskom eukaliptusu, američkoj parki i australijskom kaktusu.

Proizvodnja londonskog suhog džina

Proizvodnja londonskog suhog džina podliježe strogim smjernicama. Samo oni koji ih upoznaju mogu nazvati svoj džin „London Dry Gin“:

Višestruka destilacija etilnog alkohola, kao što je slučaj sa suhim ili destiliranim džinom.
Upotreba etilnog alkohola poljoprivrednog porijekla
U gotovom ginu mora biti udio alkohola od najmanje 37,5% alkohola
Botaničari su dodani tek na početku destilacije
Bez umjetnih dodataka i šećera

Okus džina može se izvršiti na različite načine i to je u skladu s željama proizvođača. Da li maceracija, perkulacija ili probava nije važno za označavanje kao London Dry Gin.